joi, 8 octombrie 2009

Nobel pentru Germania sau România?!



Herta Muller, scriitoare nascuta in 1953 intr-un sat din Banat, a cistigat Premiul Nobel pentru Literatura. Este cea de-a 12-a scriitoare care cistiga Nobelul pentru Literatura.

Herta Muller a fost hartuita de Securitate in anii '80, politia secreta ceausista propunindu-i in mod constant sa colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a raspindit zvonul ca ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. In paralel, opera publicata i-a fost cenzurata. In 1987, Muller a emigrat in Germania, scapind de teroarea Securitatii.

Juriul Academiei din Stockholm si-a motivat decizia prin "densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmostenitilor.

Acum noi ştim că omul acesta a plecat din România din pricina Securităţii şi a abuzurilor acesteia.
Dar cum rămâne cu declaraţiile doamnei de astăzi, care spune că nu se simte prea bine în România.
Rămâne cum am stabilit, vorba aceea. Să vedeţi cum declarau toţi filozofii şi oamenii care ştiu multe cuvinte, că ne mândrim cu premiul acesta acordat României etc... Dar oamenii ştiu că de fapt marele premiu este numai şi numai al Hertei, fără ca ţara noastră să-i fi dat vreun ajutor. Nici măcar un ceai, vorba lui Dani de la Antena 1.

1 comentarii:

Mihaela01 spunea...

Herta Muller a luat premiul Nobel datorita mizeriei pa care a trait-o in Romania, insa nu vad de ce Romania s-ar mandri. Este ca si cum un copil batut si desfigurat de tatal sau primeste un premiu pentru supravietuire, iar acum tatal sau se mandreste cu asta...

Cred ca este doar meritul ei.

Trimiteți un comentariu

Comentează